СОФИЯ  Пенсионната ни система се нуждае от спешна реформа или

...
СОФИЯ  Пенсионната ни система се нуждае от спешна реформа или
Коментари Харесай

Пенсионната ни система се нуждае от спешна реформа

СОФИЯ

 
Пенсионната ни система се нуждае от незабавна промяна или младежите ще останат без парите си за старини, сигнализираха от ЕКИП и Българско либертарианско общество на конференция в Българска телеграфна агенция. 
Те показаха своя взаимен разбор на казуса, в който се разкриват тревожните данни, че държавният ни пенсионен дирек се намира в положение на на практика банкрут. Разходите за пенсии са съвсем двойно по-големи от приходите, които се събират от осигуровки. Ситуацията е толкоз сериозна, че за работещите българи, които сега са в 20-те или 30-те години на своя живот, най-вероятно просто няма да има пари за пенсии, когато остареят. Всяка година дупката във фонд " Пенсии " се запълва с прехвърляния от  държавния бюджет. " Това значи, че всеки работещ български жител заплаща за държавния дирек на пенсионната система два пъти – един път с осигуровки и повторно с останалите си налози ", разяснява Георги Вулджев от ЕКИП. 

Проблемите в солидарния пенсионен дирек са известни от доста време към този момент, само че чак в този момент се появява съответно предложение за промяна. Организациите оферират понижаване на вноската към първия дирек и преливането ѝ в частния, като се даде повече независимост на сдруженията и самите жители да влагат спестяванията си по-гъвкаво. Според БЛО и ЕКИП жителите би трябвало да имат свободата сами да решат какво да се случва със спестените им пари и в случай че желаят, да могат да реалокират вноските си в различен фонд, различен застрахователен дирек или в спестовни принадлежности по техен избор.
 
" Парите ни за старини са извънредно значим въпрос, с който никой политик не желае да се захване. По-лесно е да подвигат всякога пенсиите с по 10-20 лв., с цел да си завоюват поддръжката на възрастните гласоподаватели, само че това не взема решение нищо. Нуждаем се от същинска промяна, която да подсигурява, че хората, които в този момент стартират работа, ще бъдат обезпечени ", съобщи Стоян Панчев от БЛО.  

За да покачат спестовната просвета на младежите, организациите са основали собствен Виртуален пенсионен фонд, който симулира по какъв начин биха нараствали спестяванията им в случай че отиваха в частен, а не в солидарния застрахователен дирек. Освен посредством него, поддръжка ще се търси и през особено основан за акцията късометражен филм " Пенсионната скица "./Марица
 
 
 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР